Programok
Polgár turisztikailag három országosan kiemelt jelentőséggel bíró célterület közé ékelődik: Tokaj, Tisza-tó, Hortobágy.
Andrássy kastély – Tiszadob (22 km)
A romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette, valószínűleg Alpár Ignác tervei alapján 1880-1885 között. A kastély mögötti angolkertet is ő létesítette, amit máig szépen gondoznak. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz. A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, közepében Fadrusz János szép szobrával. Távolban a kertrész fölött eltekintve a tokaji Nagykopasz vulkáni kúpja zárja a látványt.
Templom-tó (horgásztó), Folyás (8 km)
A szép tórendszer a község határában van, ami egy 0,3 egy 0,8 és egy 2,7 ha-os tóból áll. a tavak mélysége 1 és 3 méter közötti, a fenék nem akadós, a partszakasz foltokban nádas. Igen gazdag a telepítés. Jellemző halfajok: ponty, amur, busa, kárász, keszeg, folyami harcsa, afrikai harcsa, süllő, csuka, pisztráng. A tó horgászhelyei akadálymentesen megközelíthetőek!
Termálfürdő – Tiszaújváros (10 km)
A Termálfürdő 1200 méter mélyről jövő 57°C-os hévizet hasznosít, amely viszonylag magas só koncentrációjú - nátrium klorid és hidrokarbonát tartamú - termálos ásványvíz. A hévízben lévő jód és konyhasó tartalmának komplex hatása által nő az erek átjárhatósága, gyorsul a gyulladásos izzadmány felszívódása, ezért elsősorban ízületi, nőgyógyászati és urológiai idült gyulladások kezelésére alkalmas. A Termálfürdő komplexum színvonalas és széleskörű szolgáltatásai, a termálvíz hatása, a város és környéke látványosságai egyre több olyan vendéget vonzanak, akik számára fontos az egészség, a regenerálódás, a pihenés. A Termálfürdő impozáns épületében 3 különböző hőmérsékletű termálvizű medence (36, 38, 40°C) közül választhatnak a vendégek. A téli, szabadban fürdőzést is kedvelők pedig kiúszhatnak a 32°C-os külső medencébe. A Termálfürdőben a mozgássérültek számára is könnyen elérhetők a szolgáltatások, mivel számukra külön speciális öltöző áll rendelkezésre és a tolókocsival történő mozgás feltételei is biztosítottak. Igényes fürdőszolgáltatások - szauna, szolárium, masszázs - garantálják a teljes regenerálódást. A vendégek étkezési ellátásáról hangulatos ételbár gondoskodik. Kellemes környezetben pihenhet, regenerálódhat, gyógyulhat. A Termálfürdő egész évben várja vendégeit.
Hajdúnánási Gyógyfürdő (25 km)
A strand 14 hektáros területe csendes, árnyas parkosított zöld területeivel igazán kedvenc helye lehet a pihenésre, gyógyulásra váróknak. A szolgáltatásokat a fedett fürdő emeletén lévő új termálszálló, a kemping, valamint a gyógyrészlegben található büfé egészítik ki. Sportolásra ad lehetőséget a két teniszpálya, a strandröplabda pálya. Szemet gyönyörködtető a botanikus környezetben lévő csónakázó tó. A termál és strandfürdőben vízforgatóval, dögönyözővel és csúszdával ellátott pancsoló, úszó- és gyermekmedencék biztosítják minden korosztály számára a felüdülést. A 2003-ban elkészült feszített víztükrű korszerű sportmedence az úszni szeretőket várja. A gyógyászati részleg, ahol folyamatos orvosi felügyelet mellett szakorvosi rendelés is folyik, gyógymasszázzsal, tangentorral, iszappakolással, szénsavfürdővel, szaunával áll egész évben, a vendégek rendelkezésére.
Struccfarm –Hajdúnánás
A világ legnagyobb madarai a lapos mellű futómadarak csoportjába tartoznak. Repülni nem tudnak. Kifejlett kakasaik elérhetik a 3 méteres magasságot és a 150 kg-os testtömeget. Jellemző rájuk, hogy trióban élnek (egy kakas és két tojó) egy elkerített területen, ahogy a természetben is. 70 évig is elélhetnek, tojásuk 1,1 - 1,8 kg súlyúak, méretük15 cm. Egy tojó egy évben akár 70 tojást is lerak, és közel 40 éven át képes erre. Kedvenc eledele a lucerna, a kukorica, az árpa, a cukorrépa, és a konyhakerti zöldségek. Az 1993-ban ide érkező dél-afrikai madarak nemcsak turisztikai látványosságként szolgálnak. Minden részük hasznosítható. Bőrükből igen finom minőségű bőrtáskák, cipők, egyéb kiegészítők, tollukból pedig használati tárgyak készülnek. Húsuk vörös és koleszterinszegény, éttermek rendelésre szállítják. Főleg ínyenceknek ajánlják, az íze marhahúsra emlékeztet, alacsony zsír és magas fehérje tartalmú.
Hortobágyi Nemzeti Park (60 km)
Hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-én hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár. 1999. november 30-án Marrakesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. A Hortobágy olyan táj, amelyet sajátos története, értékes élővilága, egyedülálló néphagyománya jellegzetesen magyar vonásokkal ruház fel. Az egykori ligetes sztyepp néhány száz évvel ezelőtt még az Alföldön kalandozó Tisza hatása alatt állt. Hortobágy műemlékei közül a leghíresebb a Kilenclyukú híd, melyet a fahíd elődök után 1827-ben Povolny Ferenc tervei alapján kőből építettek meg klasszicista stílusban. A Hortobágyi Nagycsárda a Kilenclyukú híd lábánál több mint 300 éve fogadja a vendégeket; környékén már a 16. század óta állt csárda vagy vendégfogadó. A mai csárda elődjét 1699-ben Debrecen városa építette. Helyére 1781-ben népi barokk stílusú téglaépületet emeltek, mely a csárda nyugati szárnya. Keleti szárnyát 1815-ben klasszicista stílusban építették. A hortobágyi csárda híres volt arról, hogy az éhesen betérő vendég asztalára a nap bármely szakában varázslatos gyorsasággal került meleg étel az ital mellé. Vándorszínészként Petőfi is megfordult errefelé, és szerelmese is lett a Hortobágynak. A csárda külső falán domborműves emléktábla örökíti meg Petőfi 1842. évi látogatását. Magyaros specialitásai mellett, a Hortobágyi Nemzeti Parkból származó bit-minősítésű alapanyagokból készült ételkülönlegességei is öregbítik a csárda hírnevét: magyar szürke és bivalyborjú, rackajuh és gyöngytyúkból készült ételek.
Tisza-tó (50 km)
A Tisza-tó Magyarország keleti régiójában, a Tisza hullámterében kialakított mesterséges víztározó. Kiterjedését tekintve a Kárpát-medence második legnagyobb állóvize, bár ez az állóvíz meghatározás nem teljesen helytálló, hiszen a Tisza hatására jelentős vízmozgások tapasztalhatók benne. Területe 127 km2, legnagyobb hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km. Duzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, mely a Tisza magyarországi szakaszán a második vízlépcső. Tisza-tavi túraközpont túraajánlatai: Madaras út, Pusztai lovas-túra a füredi határban, Tókerülő 3 napos lovas-túra, Fotó szafari a Tisza-tavi Madárrezervátumban, 2 napos Tókerülő kerékpártúra, stb.
Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló
A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum - Magyarország új turisztikai látogatóközpontja, igazi látványosság. Az Ökocentrum szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m2 alapterületű központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, mely 735.000 liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt.

bottom